Защо пиша книги?

Тези разсъждения датират от декември 2016 г. Публикувах ги в моя блог по повод пълното издание “Уроци на трейдъра милионер”, но те в пълна сила се отнасят и за останалите ми книги.

Да си напише книга съвсем не е лесно. Иска се много упорита и усърдна работа. Иска се и да има какво да кажеш. Нужно е да прекараш стотици часове пред клавиатурата, а и не е достатъчно просто да начукаш стотина хиляди букви. Трябва да прочетеш няколко пъти написаното, да редактираш и да огладиш текста, да измислиш подходящи  заглавия на разделите, а и на самата книга като цяло. Какъв е смисълът човек да извърши всичко това и дори много повече отколкото можете да си представите? Защо написах вече четири  книги и защо ни най-малко не съжалявам за положения къртовски труд?

Веднага бързам да уточня, че причината не е  комерсиална. Продаването на книги в България, особено на тясно специализирана трейдърска тематика, съвсем НЕ може да те направи богат. Затова такова обяснение ни най-малко не се докосва до истинските ми мотиви. Какви са те тогава? Задавам гласно този въпрос, защото и аз самият се питам същото от известно време.

Бързо отхвърлих и някои други възможни мотиви, свързани с егото ми например. Вече съм на възраст, когато няма нужда да се доказвам, нито пък да се съревновавам с останалите. Не държа хората да ми приемат за умник или пък за експерт, нито пък се блазня от това да виждам името си  върху корици. Пиша вече десетилетия наред. Започнах още от студентските си години и за този период сигурно съм се подписал под повече от 1000 публикации. Години наред името ми е стояло в редакционните карета на печатни медии и в този бранш съм работил на всяка една възможна позиция, вкл. и като гл.редактор. Все пак обаче възрастта и житейският опит имат своята заслуга за писането на книги. Дават ми достатъчно „материал“,  който мога и е полезно да споделя.

Но и това не е обяснението на нещата. Все пак моите досегашни книги не са за живота, а са за една съвсем конкретна област – търговията на финансовите пазари. Навлязох случайно в тази нова за мен област, но предизвикателството, което започна оттам нататък, надхвърли многократно моите очаквания. Накара ме да мобилизирам всичките си ресурси, за да успея да го преодолея. Отстрани изобщо не си личи, но в тази простичка наглед дейност човек разкрива цялата си същност, а малките ни недостатъци се превръщат в непреодолими препятствия.

Трейдингът се оказа огромно приключение, а невинната на вид игра може из основи да разклати житейските ти основи. По напълно коварен и подмолен начин, трейдърството прониква и се настанява в живота ти и има всички шансове да започне да го контролира, без изобщо да го искаш. И ако в ежедневието човек може доста успешно да се движи по течението, то в трейдинга течението гарантирано те води към провал – и то не само във финансово отношение.

Всички тези неща начинаещият започва да ги научва в движение. По метода на пробите и грешките той тръгва заедно с всички останали и напълно закономерно попада в многобройната група на губещите. Това по никакъв начин не е ситуация, която може да ти хареса, но пък и никой извън теб не може да ти помогне. Това много от колегите НЕ го разбират.

Трейдингът не е занаятчийска работа

Колкото и добър да ставаш в анализите и прогнозите за пазара, никога не достигаш до хоризонта на съвършенството и на гарантирания успех. Трейдингът е всекидневна борба, но НЕ с пазара, а със себе си. Защото ние сме най-големите врагове на своя успех. Звучи ви парадоксално, но е самата истина. А разгадаването и справянето с този парадокс трейдърът трябва да извърши сам самичък. Лично аз имах късмета да срещна един преуспял колега, който „обърна хастара“ на мисленето ми и разкри пред мен скритата страна на трейдърската работа. Реших, че тези знания НЕ трябва да остават само за мен и ги пресъздадох последователно в четири книги от поредицата „Уроци на трейдъра милионер“.

 

В интернет могат да се срещнат много „компетентни“ мнения относно  книгите за трейдинг и техните автори. Някои „познавачи“, например, твърдят, че във всички книги пише едно и също. И в това има нещо вярно, тъй като на български език действително преобладават книгите-учебници. Не бива обаче да подценяваме необходимостта от такива издания. Техните автори също са положили огромен труд  за да представят пред общността някаква теория или знания за пазара и те в никакъв случай бива да се отхвърлят с лека ръка от висотата на всезнайковщината.

Други „специалисти“ в интернет например  твърдят, че книги пишат тези, които не търгуват. Сигурно има хора, които предлагат знания във вид на обучения или книги, без самите да ги практикуват в своята работа, но не бива покрай плявата да изхвърляме и житото. Лично аз познавам много български и чуждестранни автори,  които категорично имат практически опит, но отлично знам, че чуждият успех не можеш да го прекопираш въз основа на това, което си прочел или научил.

Нито един от двата упрека обаче не може да бъде отправен към „Уроци на трейдъра милионер“. Те  категорично НЕ са книги-учебници, не са клонинг на някоя друга книга за трейдинг, а всичко от първата до последната страница е почти документален разказ за собствената ми трейдърска еволюция. Повествованието се води от първо лице, а всеки читател намира отговори на собствените си професионални проблеми. В този смисъл, „Уроци на трейдъра милионер“ НЕ е само за начинаещите. Дори нещо повече, ако вече сте започнали да търгувате и сте изучили много теории и стратегии за пазара, тази книга е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА за вас.

Потвърждение за ползата от „Уроци на трейдъра милионер“ получавам ежедневно от отзивите на колегите, вкл. и от такива с многогодишен опит на пазара. Категорично мога да кажа, че това е огромна награда за мен като автор. Именно оттук се захранва и удовлетворението ми. Макар и да прозвучи шаблонно, най-голямата ми „печалба“ от „Уроците“ са стотиците доволни читатели.  Поддържам връзка с много от тях и с радост установявам, че с повечето вече говорим на „един език“ – езикът на трейдъра милионер.

Голяма гордост за мен е книгата за книгите, съставена от мнения на читателите. Моето присъствие в нея като автор е съвсем незначително. Ролята ми е предимно на съставител. Книгите е толкова автентична, че дори и заглавието не е мое. Тези думи принадлежат на един от читателите и изразяват неговата кратка и синтезирана оценка за значението на “Уроците” за собственото му израстване.

За някои от колегите посланията в книгите „чукат на отворена врата“, но при повечето трансформацията тепърва предстои.  Такава трансформация се случи и с мен самия. Наученото от беседите с Тим,  бавно но упорито покълваше в моето съзнание и постепенно се превърна в една съвършено нова и различна картина за пазара и за нашата индивидуална работа като трейдъри. Да виждам как това се случва и при други трейдъри наистина оправдава всичките ми усилия за написването на четирите книги.

3d-cover_st

Пълно издание на поредицата “Уроци на трейдъра милионер”

Цялата поредица „Уроци на трейдъра милионер“ вече е събрана в пълно хартиено издание, в което са включени всичките четири книги – „Настройки на ума“, „Програмиране на успех“, „Стратегия за печалба“ и „Машина за пари“. Томчето стана доста солидно – цели 544 страници. Независимо от своята „тежест“ обаче книгата се чете леко, а увлекателните разговори с трейдъра милионер се случват на фона на емблематични дестинации в България и в чужбина.  Книгата е изпъстрена с кратки описания на местата, които посещаваме и твърде често те са в подкрепа на разискваните от нас теми. Освен това в книгата, специално обособени на всяка страница,  ще намерите и повече от 700 кратки мисли и сентенции – както от преуспелия колега, така и от други умни хора.

Няколко стотин българи имат вече в домовете си красивото и луксозно пълно издание „Уроци на трейдъра милионер“. За мнозина написаното от мен е настолно четиво и това ме изпълва с радост и удовлетворение. А моята гордост като автор напълно отговаря и на въпроса „Защо пиша тези книги?“

Приключението “Търговия на финансовите пазари” ми дава изобилен материал за разсъждения и изисква от мен непрекъснато да се развивам.  А важните  стъпки от моето собствено израстване запечатвам в книги за финанси, инвестиции и успех.